18. Culture Shock Festival: Don Quijote od Hrvatske

Sat Sep 03 2022 at 08:00 pm
Hrvatski dom Križevci ,Zagreb

18. Culture Shock Festival: Don Quijote od Hrvatske
  • Date

    Sat Sep 03 2022 at 08:00 pm

  • Location

    Hrvatski dom Križevci, Ulica Antuna Gustava Matoša 4,Krizevci, Croatia, Zagreb

  • Organizer

    Udruga POINT Križevci

U subotu, 3. rujna na kazališnim daskama Velike dvorane Hrvatskog doma u Križevcima, u sklopu 18. Culture Shock Festivala, odigrat će se nikad aktualnija kazališna satira u izvedbi slavnog dvojca hrvatskog (ne)zavisnog teatra – Svena Jakira i Igora Bakse. “Don Quijote od Hrvatske” je tu da prokaže krivde i nepravde, da nam pruži posljednji poziv upomoć i vrati nas tamo gdje je bitno – u kazalište kao mjesto susreta društva, zabave, smijeha, suza, umjetnosti i zdravog razuma!
Autor predstave je Igor Baksa, dramaturški ju je priredila Anja Pletikosa, a glumački dvojac potpisuje i režiju.
Early bird ulaznice po 30 kuna možete nabaviti online putem Entrija ili u poslovnici Mail Boxes Etc. u ulici bana Josipa Jelačića 1.
https://www.entrio.hr/event/don-quijote-od-hrvatske-culture-shock-festival-2022-12002
Predstava “Don Quijote od Hrvatske” satira je za dva glumca po motivima Cervantesovog Don Quijotea. U autoreferencijalnoj predstavi, dvoje glumaca izlazi pred publiku i izvodi bazičnu verziju nekadašnjeg spektakla o bistrom vitezu od Manche. Jedino što je ostalo od nekadašnje raskošne produkcije Malog teatra jest najava predstave. Sve ostalo, scenografija, kostimi, glazba, pa čak i glumački ansambl, s vremenom je nestajalo pod utjecajem ovih ili onih (ne)prilika u kulturi i nezavisnom kazalištu.
Kroz predstavu se pred publikom otkriva problem za problemom, no unatoč svemu dvojica glumaca spašavaju predstavu svojom dinamičnom međuigrom u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, sukob i igra. Don Quijote od Hrvatske je tu da prokaže krivde i nepravde, da nam pruži posljednji poziv upomoć i vrati nas tamo gdje je bitno – u kazalište kao mjesto susreta društva, zabave, smijeha, suza, umjetnosti i zdravog razuma.
18. Culture Shock Festival organizira Udruga P.O.I.N.T., partneri festivala su Gradska knjižnica Franjo Marković, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica Grada Križevaca i Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce”, a pokrovitelji festivala su Grad Križevci, Ministarstvo kulture i medija te Koprivničko-križevačka županija.